Teelt van Kozo

Kozo, de grondstof voor papier, wordt over de hele wereld verbouwd, ook in het bergachtige gebied van de noordelijke prefectuur Nagano. We streven ernaar om ook in Nederland kozo te gaan telen.

Papierproductieproces

Deze pagina legt het proces uit van het oogsten van kozo, het schrapen van de bast, het koken van de vezels, het beuken van de kozo en het vormen van het papier.

Papieren herinneringen:
reflecties op
handgeschept papier

Door Natsuko Ogiwara

Meer dan 20 jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met papier. Het woord voor papier, in het Japans, is ook dezelfde fonetische uitspraak voor. In het verleden werd papier met eerbied behandeld, een kostbaar item om te koesteren, wat schokkend is gezien de manier waarop papier een wegwerpartikel is in de huidige samenleving. Japanners maken al millennia washi, met behulp van technieken die alleen in Japan te vinden zijn. Ik geloof dat het behouden en respecteren van onze traditionele ambachten en technologie erg belangrijk zal zijn voor onze collectieve toekomst. Het maakt niet uit hoeveel papier we in ons dagelijks leven gebruiken, washi is uniek in zijn schoonheid en het vakmanschap dat nodig is om het te produceren. We maken nog maar zelden dingen met de hand en ik wil dat we het belang van handwerk niet vergeten. Ik wil de traditie van handgemaakte washi voortzetten.